Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 6:07

Отбелязваме Световния ден на толерантността

Отбелязваме Световния ден на толерантността Снимка: © Лудогорие инфо

На днешната дата отбелязваме Световния ден на толерантността.

През 1996 година Общото събрание на ООН призовава страните-членки да почитат датата

като ден на разбирателството между народите. На 16 ноември е приета Декларация за принципите на толерантността - уважение, приемане и разбиране на многообразието от култури в нашия свят, на различните форми на самоизява и проява на личната индивидуалност.

В повечето случаи се има предвид толерантност към хора от друга култура, етнос и религия. Но също така и толерантност между мъже и жени, между млади и по-възрастни, между богати и бедни, към хора с различна сексуална ориентация, а също и към хора, страдащи от различни болести. Някои от основните принципи на толерантността са разбиране, уважение, отговорност, тактичност, свобода и т.н.

Толерантността е добродетел, която помага за достигането на разбирателство и замяната на войната с мира. Тя помага на обществата да преодолеят предразсъдъците и негативните стереотипи. Средство е за борба с омразата и разделението между "ние" и "те". Всеки човек притежава изконно право да бъде уважаван и ценен, независимо от особеностите, които го отличават от другите хора. Многообразието в света трябва да се приема като богатство, не като проблем. Толерантността е условие за демокрация и устойчиво развитие.

Последно променена в Събота, 16 Ноември 2019 13:54
Оценете
(1 глас)
Прочетена 534 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...