Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 5:25

Световният ден за дивата природа се отбелязва на 3 март

Световният ден за дивата природа се отбелязва на 3 март Снимка: © Лудогорие инфо

Световният ден на ООН за Дивата природа се отбелязва на 3 март за 5-и пореден път. На тази дата е била подписана Конвенцията за опазване на дивата флора и фауна.

През 2018 г. Световният ден на за Дивата природа преминава под надслов „Големите котки: хищници под заплаха" и поставя за първи път този вид в светлината на прожекторите. За да достигне инициативата до по-широка публика, се използва разширена дефиниция/понятие за „големи котки", която включва не само лъв, тигър, леопард и ягуар – четирите най-големи диви котки, които могат да реват, но и гепард, пума, снежен леопард (барс), димен леопард и др., съобщиха от МОСВ.

В основната информация за Световния ден на за Дивата природа се припомня, че големите котки са сред най-могъщите и удивителни животни на нашата планета, на практика разпространени от Африка до Азия, от Северна до Южна Америка, и са широко използвани като символи и емблеми. В същото време, те са и сред най-уязвимите, изправени пред множество заплахи за оцеляването им в дивата природа, повечето предизвикани от човека. Такива са загуба на местообитания и плячка, незаконен лов и трафик, конфликт с хора, климатични промени. Посочва се фактът, че в последното столетие загубата на някои видове е в обезпокоителни размери, например тигровите популации са намалели с 95% през последните 100 г., а популациите на африканския слон – с 40 на сто само за 20 г.

Секретариатът на CITES акцентира, че Световният ден на за Дивата природа 2018 г. е възможност за хората от всички страни да повишат знанието и съзнанието за състоянието на големите котки, да се стимулира подкрепа за множество мерки, провеждани на световно и национално ниво за опазването на тези емблематични видове. Международен филмов фестивал е част от събитията, организирани от Секретариата на CITES.

Последно променена в Неделя, 04 Март 2018 01:22
Оценете
(0 гласа)
Прочетена 622 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...