Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 7:15

Президентите на Русия и Турция разговаряха насаме в продължение на час

Президентите на Русия и Турция разговаряха насаме в продължение на час Снимка: © Anadolu Agency

Един час продължи снощи разговорът между турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган и руския президент Владимир Путин в двореца Бештепе в Анкара.

Владимир Путин пристигна снощи на официално посещение в Турция по покана на Ердоган. Това бе осмата среща между двмата президенти през тази година, а след кризата със свалянето на руския самолет срещата им е 11-ата поред.

Владимир Путин бе посрещнат лично от Ердоган пред двореца Бештепе, двамата лидери сърдечно си стиснаха ръцете пред флаговете на Русия и Турция. Почетна рота отдаде почести на Путин.

След това двамата лидери преминаха към разговор на четири очи.

Турските медии съобщиха, че разговорът е бил насаме и е продължил един час, той е бил посветен на най-критичните проблеми към момента - Израел и Сирия, ситуацията в Близкия изток.

От двустранните отношения основно внимание е било отделено на енергийното сътрудничество. Вчера в Турция започна строителството на първата атомна централа Мерсин-Аккую, която строи Русия.

В изявлението си Ердоган посочи, че двустранните отношения между Турция и Русия с всеки изминал ден укрепват все повече.

Тази е нашата осма поредна среща в рамките на една година. В срещите си и разговорите по телефона ние постоянно обсъждаме критичните теми и набелязваме общи стратегии, каза Ердоган.

Турският държавен глава подчерта, че са обсъдили ситуацията в Израел, както и че с Путин са на подобни позиции по този въпрос.

"Решението на САЩ да признаят Еерусалим за столица на Израел породи силно възмущение в света. Налице са негативните последици заради тази безотговорна стъпка. Израелски войници убиха четирима палестинци.Около две хиляди души са ранени. Израел буквално налива масло в огъня. Израел използва ситуацията, за да засили репресиите върху палестинците", каза Ердоган.

Преди Анкара Владимир Путин бе в Сирия и в Египет.

Снощният разговор между Ердоган и Путин се състоя на фона на предстоящата в Истанбул среща във връзка с Израел на външните министри на ОИК, която ще се проведе под председателството на Ердоган.

Последно променена в Вторник, 12 Декември 2017 18:51
Оценете
(1 глас)
Прочетена 505 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...