Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 12:14

Отварят пещера „Бисерна“ край Шумен

Отварят пещера „Бисерна“ край Шумен Снимка: © Лудогорие инфо

Пещерата „Бисерна" - най-дългата и най-красива пещера на Шуменското плато, обитавана от 14 вида прилепи, ще бъде отворена за туристи.

Посещенията ще започнат от 2 септември, като се предвижда пещерата да бъде отворена и в почивните и празнични дни. Режимът на достъп се запазва - влизането ще става с предварително записване при сформиране на група от 8 души. Това бе съобщено от пресслужбата на Природния парк „Шуменско плато".

Достъпът на туристи бе ограничен и съобразен с опазването на карстовите форми, видовото разнообразие и популацията от прилепи. Така първият период за посещения в пещерата бе определен от 8 до 20 април, а вторият ще е до края на октомври, тъй като през май прилепите раждат малките си, а след октомври - зимуват.

Маршрутът вътре е дълъг около 800 метра в едната посока. До пещера "Бисерна" се стига пеша, тъй като горският път не е подходящ за автомобили. Превозните средства могат да се паркират на асфалтовия път преди завоя за вилата на Община Шумен.

Пешеходните маршрути са два - от парк "Кьошкове" - "Урок по горската пътека" и от разклона за Крепостта "Стария град" по пътя за вилата на община Шумен. Табели са поставени по всички маршрути.

Температурата в пещера "Бисерна" към момента е 10 градуса, затова е необходимо посетителите да имат топла дреха. Заради високата влажност и пещерните води се препоръчва туристите да са с подходящи затворени обувки.

Последно променена в Сряда, 04 Септември 2019 19:20
Оценете
(0 гласа)
Прочетена 350 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...