Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 12:09

Световният ден за борба с диабета бе отбелязан в Шумен с флашмоб

Световният ден за борба с диабета бе отбелязан в Шумен с флашмоб Снимка: © БНР

С флашмоб пред Драматично-кукления театър "Васил Друмев" в Шумен бе отбелязан Световният ден за борба с диабета - 14 ноември.

Председателят на Сдружението "За инсулиновите помпи" и майка на дете с диабет Ваня Стоянова отбеляза на проявата, че всеки десети човек по света живее с диабет, а в България те са над половин милион. Около 200 000 наши сънародници обаче не знаят, че имат диабет, което е крайно опасно за тяхното здраве. Тя отправи призив към присъстващите да се изследват, да проверят кръвната си захар, "защото болестта не е опасна, със заболяването всеки може да се научи да живее, но е страшно когато не знаем, че имаме диабет". Затова всяка година на тази дата ние ще организираме мероприятия за всички, каза Стоянова.
По традиция участниците във флашмоба бяха облечени в синьо - цветът на надеждата, приет за символ на Световния ден за борба с диабета. Десетки шуменци пуснаха в небето сини балони - в знак на подкрепа към болните от диабет. В сини цветове тази вечер ще грейне и сградата на читалище "Добри Войников".

Студенти от шуменския филиал на Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" извършваха безплатни измервания на кръвната захар. На 21 и 22 ноември в Шумен ще бъде разположена и мобилна лаборатория, която ще пристигне от Австрия. В нея ще се правят безплатни изследвания за ранно откриване и диагностика на диабет.
Шумен бе първата община в България, осигурила безплатни консумативи за инсулинови помпи на болни от диабет, а сградата на театъра в областния град бе първата в България, осветена в синьо, припомни Ваня Стоянова.

Последно променена в Сряда, 15 Ноември 2017 00:26
Оценете
(1 глас)
Прочетена 552 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...