Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 8:08

Постоянен ръст на туристите бележи „Сексагинта Приста“

Постоянен ръст на туристите бележи „Сексагинта Приста“ Снимка: © Лудогорие инфо

 Римска крепост „Сексагинта Приста" бележи постоянен ръст на туристите. През последните два месеца откритата музейна експозиция изпреварва по посещаемост

къщите музеи „Баба Тонка", „Захари Стоянов" и Музей на градския бит /Къщата на Калиопа/, които традиционно се радват на засилен интерес от страна на гостите на Регионален исторически музей – Русе. През месец септември през „Сексагинта Приста" са преминали 1108 човека, с което крепостта се нарежда и пред Историческия музей, който за същия период отчита 1023 души. През октомври, по брой посетители, единствената експозиция на открито в Русе изпреварва също Пантеона на възрожденците, който е един от предпочитаните обекти.

Запазва се тенденцията „Сексагинта Приста" да привлича все по-голям брой чужденци. За месец септември те са 288, а за октомври – 118. Голяма част от тях идват като индивидуални посетители. Това са предимно студенти, работещи и пенсионери от страни като Румъния, Германия, Канада, Англия, Полша, Русия, Китай. Организираните групи от чужденци идват от САЩ, Германия, Швейцария, Румъния. При българските туристи се наблюдава ръст на учениците и студентите, дошли да разгледат римската крепост – това е тенденция, която се наблюдава през последните няколко години. Младите хора идват предимно с учебна и познавателна цел.

Причините за увеличаване на посещаемостта на „Сексагинта Приста" са свързани основно с успешния мениджмънт и доброто промотиране на обекта, а за увеличаващия се брой чуждестранни туристи значение имат и големият брой пасажерски кораби, които акостират край Русе. "Сексагинта Приста" е подходящо място за провеждане на тематични уроци на ученици от русенски учебни заведения. С помощта на екскурзоводите и музейния педагог, децата провеждат занимания, свързани с римската традиция, история и култура. Студенти от България и чужбина идват, за да видят наследството от римско време. Част от бъдещите висшисти пристигат благодарение на международни програми (тази година в разкопките на „Сексагинта Приста" се включиха и студенти от Полша по програма „Еразъм +"). Увеличаващият се брой туристи на откритата експозиция се дължи и на поредицата активности, проведени през септември и октомври на територията на обекта – римски пазар на „Сексагинта Приста" и шестото издание на Danube Sunset Sessions.

Доброто посрещане и обслужване от работещите на „Сексагинта Приста" също е предпоставка за увеличаване на туристопотока. За доброто впечатление на гостите на римската крепост свидетелстват и мненията на туристите, оставени в посетителската книга на обекта:

„Много благодарим за невероятното преживяване и изключителното представяне"

„Благодаря за прекрасното отношение! Бяхме много впечатлени от екипа на обекта."

„Изключително съм впечатлена от самоотвержения труд на екипа. От любовта, с която си вършат работата"

Последно променена в Събота, 04 Ноември 2017 09:38
Оценете
(0 гласа)
Прочетена 366 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...