Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 9:35

Часовниковата камбана в Кубрат отново отмерва времето Избрана

Часовниковата камбана в Кубрат отново отмерва времето Снимка: © Лудогорие инфо

Община Кубрат възстанови изцяло работата на часовниковия механизъм, който е разположен в кулата,

част от сградата на общинската администрация в Кубрат, съобщават от пресцентъра на местната управа.

Часовниковата кула е символ на Кубрат и местна забележителност за жители и гости на града. Решението за основния ремонт е взето от ръководството на общината, начело с кмета Алкин Неби. След направен оглед и оценка на състоянието на часовника става ясно, че над 100-годишният механизъм се нуждае от основен ремонт. За тази цел майсторът Димитър Димитров от Исперих се е заел с нелеката задача да възстанови изцяло работата на часовника, вграден в кулата през 1936 г..

След приключване на ремонта специалистът обясни, че работата била изключително трудна, тъй като механизмът е с уникални детайли и части, които не могат да бъдат заместени. В рамките на седмица били търсени компромисни решения, като за тази цел били използвани дори и услугите на стругар. Направена е центровка на осите и е подобрена работата на тежестите, всяка от която по 80 кг. Възстановена е и работата на камбаната, отброяваща времевите интервали. След 20-годишно мълчание камбаната отново огласи централната част на града и неговите околности. Възстановена е шината, придържащата чукчето за камбаната, като при всеки удар то се издига отново, за да бъде по-ефектен камбанният звън. След справка стана ясно, че камбаната е била излята по поръчение на тогавашното околийско ръководство през 1921 година.

"Жителите на Кубрат трябва да знаят какво богатство имат в центъра на града, защото този часовник е уникален, а грижата за него е като грижата за едно дете", коментира Димитров. Камбанният звън може да бъде чут на всеки кръгъл час, както и на всеки 30 минути.

Последно променена в Събота, 08 Август 2020 09:59
Оценете
(0 гласа)
Прочетена 475 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...