Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 7:03

С поздравителен адрес и плакет на Община Ветово отличиха екипа на Здравната служба в Глоджево Избрана

С поздравителен адрес и плакет на Община Ветово отличиха екипа на Здравната служба в Глоджево Снимка: © Лудогорие инфо

Със специален поздравителен адрес и плакет на Община Ветово беше отличен екипа на Здравната служба в град Глоджево.

Те им бяха присъдени за достойно изпълнен граждански и хуманен дълг в условията на екстремни обстоятелства. Наградите бяха връчени при тържествена обстановка от зам.-кметовете на Община Ветово - Исмаил Селим и Ивайло Кадишев.

Здравните работници от АПИМП (Амбулатория за първична извънболнична медицинска помощ) в град Глоджево със завеждащ д-р Айдън Джиниев успешно асистираха извънреден и спешен случай на раждане в населеното място, в условията на критична зимна обстановка.

На 27 февруари, тази година, когато зимата се завърна с пълна сила и пътищата станаха непроходими, в семейството на Емине и Юксел Гендж нов живот настоява да се появи на бял свят. Нестихващите обаче снеговалежи и навявания в района, както и сложността на случая, не позволяват придвижването на бъдещата майка до друг град в специализирано родилно отделение. За случая е сезиран дългогодишният мед. фелдшер Аляйдин Джиниев, който откликва незабавно и предприема необходимите мерки за осигуряване на компетентна помощ на родилката.

С вълнуващото предизвикателство да подпомогне появата на новия живот се заема дългогодишната акушерка в гр. Глоджево Хабибе Джиниева, асистирана от двете ѝ млади колежки Айджан Демиранова и Синерай Абтула. В резултат на професионалната реакция и квалифицираната помощ на здравните работници на бял свят се появява най-малката гражданка на град Глоджево.

Описаният по-горе случай е уникален за Глоджево и Община Ветово поне поради две причини. Първо, защото осъществяване на раждане в населеното място (Глоджево) не е имало доста отдавна - повече от десетилетие след закриване на родилното отделение в града. И второ - друг любопитен факт е, че служба ГРАО в Община Ветово не е имала случай в скоро време да издава ЕГН (Единен граждански номер) на новородено на територията на общината.

По думите на акушерка Джиниева, преди 20-30 години броят на родените деца е достигал от 100 до 150 годишно. За съжаление, по информация от кметството в гр. Глоджево, през последните 10 години броят на новородените не надвишава 25-35 деца годишно.

Въпреки драстично спадналата раждаемост, към настоящия момент в здравната служба на лудогорското градче работят три акушерки. Изключително предимство за населението е наличието на лекар, стоматолог и мед. фелшер, както и добре заредена с медикаменти аптека обслужвана от двама магистър-фармацевти.

 

Родителите на новородената Мирай от Глоджево - Емине и Юксел Гендж бяха посетени от зам.-кметовете на Община Ветово - Исмаил Селим и Ивайло Кадишев, които им връчиха удостоверението за раждане на детето, поздравителен адрес от кмета на Община Ветово и скромен подарък – спален комплект за малката Мирай.

 

 

 

Последно променена в Четвъртък, 05 Април 2018 11:36
Оценете
(6 гласа)
Прочетена 3463 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...