Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 7:19

Световен ден на донорството Избрана

Световен ден на донорството Снимка: © Getty Images

13 октомври се отбелязва като Световен ден на донорството, в който се провеждат редица инициативи, имащи за цел да разяснят на хората как да правят съзнателен и информиран избор,

когато трябва да вземат решение дали да дарят органите си или тези на свой близък.

Целта на инициативата е да държи темата за донорството и трансплантациите на фокус, да предоставя информация, както и възможности за осъзнат избор.

Това е ден и за почит към паметта на донорите, за благодарност към техните близки, решили да спасят живот и към лекарите и медицинските екипи, които извършват трансплантации.

„Идеята на този ден е да покаже на обществото колко важен е този процес, колко важен е той за напредъка на медицината и оздравяването на нуждаещи се пациенти. Едни органи, които вече са ненужни на пациентите с мозъчна смърт, могат да спасят няколко човешки живота наведнъж", отбеляза доц. Ивелин Такоров, ръководител на Клиниката по коремна хирургия и част от трансплантационните екипи на ВМА.

Той отбеляза, че в България вече рутинно се извършват трансплантации на черен дроб, бъбреци и сърце. Така, в най-добрия случай, един донор може да спаси цели четири човешки живота. „Обществото е приело тази идея. Проблемът е организационен, на ниво Агенция по трансплантация и реанимационни звена. Реално ние усещаме пълната подкрепа на обществото в нашата дейност", смята той.

Според лекарите, въпреки че законът е добър, контролните механизми не са достатъчно уточнени, което продължава да задържа страната на едни от последните места по брой осъществени трансплантации. „Трансплантациите са функции на донорството. Реално нашият екип има възможност да удесетори трансплантациите, но за това се необходими донори", подчерта още доц. Такоров.

Ползите за обществото от донорството отбеляза и д-р Сибила Маринова – началник на отделението по „Анестезиология и интензивно лечение" в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" и координатор по донорство за област Велико Търново. „Хората трябва да разберат, че мозъчната смърт е смъртта на индивида. Няма нищо по-благородно от това, в смъртта си, да дадеш надежда и да спасиш някой друг", призова тя.

За да подкрепи кампанията там беше и легендарният вратар на ЦСКА Георги Велинов - Джони. Причината да го направи за него е лична – преди 11 години му е извършена успешна трансплантация на черен дроб и оттогава насам той разяснява ползите от донорството. „Има нужда от това и хората трябва да го разберат. Българинът винаги си мисли, че на него това няма да му се случи, но както виждате, може да се случи на всеки. Недай, Боже, да се случва, но когато има възможност, хората нека да го правят. Един умира, но дава живот на други хора", призовава той.

Последно променена в Събота, 13 Октомври 2018 17:49
Оценете
(0 гласа)
Прочетена 717 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...