Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 5:45

108 години от рождението на Йосиф Цанков

Йосиф Цанков Йосиф Цанков

Йосиф Цанков е родоначалник на съвременната българска шлагерна естрадна песен.

Той е роден на 7 ноември 1911 г. в Русе

в заможно семейство, в което се говори на френски, немски и английски. Баща му е търговец. Започва да учи пиано на 6-годишна възраст, а на 11 години съставя първата си композиция.

На 19 години завършва Първа мъжка гимназия и записва право в СУ „Св. Климент Охридски" по настояването на баща си. Още като студент по право, през 1930 година, той написва първата си песен "Ела с мен в Хавай". Автор е на първите български оперети, валсове, танга, фокстроти, румби. Той е главен композитор на театър „Одеон" през 1937 – 1941 г. Оперети от Йосиф Цанков са: „Мая", „Жуана", „Продадена любов", „Дръж се, Жужи", „Златната вдовица". Песента му "Керванът", записана през 1941 г., в Холивуд придобива световна популярност.

След 9 септември 1944 г. творческата работа на Йосиф Цанков е силно ограничена. Новата власт отхвърля шлагерите, тангата и валсовете, оперетите и балета като буржоазен уклон. Забавната музика, композирана от Цанков, не се излъчва по радиото, нито се свири на живо по театри и заведения. През 1951 г. е назначен за отговорен редактор в музикална редакция на „Балкантон" с протекциите на съветския композитор Арам Хачатурян.

Йосиф Цанков написва едни от най-популярните български естрадни песни: "Песен моя, обич моя", "Събота вечер", "Пролет моя", "Пеят сто китари", "Повей, ветре" и много други.

Запален филателист, той е разполагал с една от най-богатите колекции в България.
Йосиф Цанков умира в съня си от инфаркт дни, преди да навърши 60 години – на 21 октомври 1971 г. На пианото му е намерен нотният лист с песента „Вместо сбогом", позната ни в изпълнението на „Тоника СВ".

Йосиф Цанков е почетен гражданин на Русе от 1967 год. Във връзка с 90-годишнината от рождението му е удостоен посмъртно с орден „Стара планина" I степен.

Последно променена в Четвъртък, 07 Ноември 2019 10:58
Оценете
(1 глас)
Прочетена 347 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...