Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 2:10

"Пият ли османските султани ?"

Четвъртък, 05 Януари 2017 14:09
"Пият ли османските султани ?" Снимка: © Ludogorie Info

Темата на която искам да се спра е: "Пият ли османските султани ?". Една много интересна тема с доста отговори.

Нека да започнем !

                                   АА

АА

Алкохолът, бих казал за съжаление, е неотделима част от живота на някои. Това е средство за "душевно лечение" и може би за забавление. Всеки човек през живота си иска или не иска е опитвал алкохол.

Сега въпросът е един: пият ли османските султани ?
Отговорът - да, пият !

Османската империя е теократична монархия с превземането на Светите места от Явуз Селим. В основата му стои шериата - ислямското религиозно право. Знаем, че Исляма забранява употребата на алкохол.

Слушах коментар от страна на Кадир Мъсъроглу - историк или според мен "слуга на режима", кйто само лъже и критикува най-добрите турски професори, а в това число и покойният вече професор Иналджък и неговата книга "Hasbagçede Ayş-u Tarrab", където разказва подробно за такъв вид забавления и употреба на алкохола и с тази книга той разби всички митове.

Но "слугите на режима" не харесват някой да опетнява великата история на Империята и често характеризират падишасите само с добри неща, а лошите потъват в мрак, благодарение на тях ... Това от моя гледна точка не е нещо прието, защото историята трябва да се учи и с хубавото, и с лошото. Точно в историята на Империята има много хубави, но и много лоши моменти. Та, Кадир Мъсъроглу ефенди категорично възразява падишасите да са употребявали алкохол.

Нека да започнем по същество.

ПЪРВО : Бургундският пътешественик Бертрандон дьо ла Брокиер, който лично се е срещал с Мурад II го характеризира по-следния начин : "Той е дебел, нисък (...) Казват също, че доста мразел войната ... А това, което му доставяло най-голямо удоволствие, било да ПИЕ и обичал хората, които ПИЯТ добре ... Така ... и не само това ! Бих искал да добавя, за тези, които ще отречат това мое твърдение един малък факт - Мурад II също така не е бил любащ баща, особенно не го е било грижа за Мехмед II, т.е. неговия син.

ВТОРО : Сега достигаме до 16 век. Сюлейман е загинал под стените на Естергон през 1566 г. Престола заема неговият син Селим II, КОЙТО ПЪК ОТ СВОЯ СТРАНА СЕ ПОЗНАВА ПОД ПРЯКОРА "Саръ" (Жълтия), поради факта, че пие и прекарва повечето си време в Харем-и Хюмаюн-а

ТРЕТО : Този момент наистина е много интересен. Султан Мурад IV, които забранява кафенетата, тютюнопушенето и алкохола умира от цироза през 1640 г.
Всъщност не съм се задълбочавал много, но и тези примери са достатъчни, за да разбием мита "Пият ли османските султани ?". Да, пият, да веселят се, зашото е човешко. Да им е неудобно на тези, които лъжат и крият тези факти от нас и ни представят падишасите само пред ярка светлина.

Октай Алиев - ученик в X клас
СУ „Христо Ботев", гр. Глоджево

 

Последно променена в Петък, 06 Януари 2017 01:08
Оценете
(5 гласа)
Прочетена 7186 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...