Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 3:34

Зов за помощ - открито писмо

Вторник, 02 Април 2013 02:32

Здравейте, г-н / г-жо директор на училище,

Съдържанието на това писмо е доста нетрадиционно и едва ли някога сте получавали подобно. Обмислях доста преди да го напиша и изпратя до вас. Нямаше да стигна дотук, ако не ми беше наложително.

Нека първо ви се представя; казвам се Камен Чавдаров Банков, роден съм на 1.10.1988 в град Сливен. Средното си образование завърших в Бургас, в ГПАЕ „Гео Милев" (английската гимназия). Понастоящем живея в София. Студент съм.

Причината да ви пиша е една история, която започна в началото на месец август 2008 година. Трябва да стигнете до най-долния ред на писмото, за да разберете защо се обръщам именно към вас.

И така... предполагам знаете къде се намира село Рибарица? Ако не - това е малък курорт в западна Стара планина. С родителите ми ходим периодично там на почивка. През първите дни на август 2008, ние отново го посетихме. Една вечер всички отидохме на механа, дори помня датата - 5 август. Механата се казва „Стара Рибарица". Там срещнах едно момиче, тя стоеше на по-отдалечена маса с още три жени. Мисля, че няма нужда да обяснявам повече... Ще кажа само, че от първия поглед прехвърчаха искрите. За съжаление обаче, не ни се удаде възможност да се запознаем, макар че през цялата вечер търсех такава. Когато ние станахме от масата, те все още водеха оживен разговор. Аз минах покрай момичето, погледнахме се, след което с голямо колебание напуснах механата.

Оттогава мина известно време. Мислено се връщах в онази обстановка, давах си равносметка на всичко, което стана, на всичко, което съм можел да направя. В продължение на няколко месеца мислех непрекъснато за случилото се. После всичко започна да избледнява и дойде момент, в който просто си казах, че не е трябвало да стане. С тази мисъл прекарах почти цялата 2009 година. Но в последните й дни, емоциите ми взеха внезапен обрат - отново започнах да мисля за нея, и то по-силно от преди. И още преди да настъпи новата 2010 година, взех категоричното решение, че трябва да я намеря, каквото и да стане след това.

Търсех момиче, което не познавам - не знаех нито името й, нито местожителството й, нито каквото и да е за нея. Но имах едно нещо на моя страна - нейната необичайна визия; Момичето има (или поне тогава имаше) изключително дълга руса коса, приблизително една педя под кръста. Естествено руса, сини очи. Такова описание е нещо рядко срещано, поне що се отнася до нашата страна. Знам, че голяма част от украинските девойки поддържат този стил, но за нея мога да твърдя, че беше българка, тъй като долових фрагменти от разговора онази вечер.

Изпробвах различни методи. Като начало посетих Рибарица отново, през лятото на 2010 година. Бях там два пъти - в периода между 13 и 15 юли и между 5 и 10 август. Надявах се да я срещна отново, но нея я нямаше. Междувременно питах различни хора дали не познават подобно момиче - все пак държавата ни е малка и информация може да се появи отвсякъде. Открих точно такава девойка в Габрово, но отново бях на грешна следа...

Така дойде краят на 2010 година. След това преминах към по-мащабно търсене; Писах съобщение до всеки абонат във фейсбук, прикачен към някоя от страниците, свързани с Рибарица. Отговориха ми много местни хора от селището, както и от съседния град Тетевен. Оказа се, че в района има три момичета с приблизително сходно описание, но нито една от тях не беше тази, която аз търся. Поне успях да разбера, че онова момиче най-вероятно е била там само на почивка. Оттук реших да разширя търсенето си, публикувайки едно подобно верижно съобщение в skype. Изпратих го на всеки свой абонат, с идеята той да го изпрати на всеки негов и така, докато успее да достигне всяко едно населено място в България. И този план нямаше очаквания резултат, тъй като явно повечето skype-потребители са го възприели за SPAM; Нямаше абсолютно никакви отзиви към мен. Имах намерение да посетя отново Рибарица през лятото на 2011, но едно твърде неприятно събитие ме възпрепятства...

Писмото пред вас е следващият ми опит да намеря въпросното момиче. Бях го подготвил още през зимата на 2011, с намерението да го пратя в началото на следващата година. Поради няколко различни причини се наложи да пропусна и нея. Лятото на 2012 аз отново бях там - същата дата, същата обстановка, но за пореден път - без успех.

Обмислям този план от самото начало, съжалявам че не преминах към него по-рано. Може би закъснях прекомерно. Но все пак, аз съм от хората, които вярват, че за всяко нещо си има причина. Не се отказвам никога от това, на което държа. Няма да се откажа и сега. Но в случая съм изправен пред проблем, който няма как да разреша само чрез собствените си сили. Имам нужда от помощта на всички вас - дейците на образованието.

Моят замисъл е следният; За да успея да открия човек, когото не познавам, измежду хиляди други в даден град, е нужно да си концентрирам усилията върху публично място, което е посещавал. Мястото, което всеки един задължително е посещавал, е училището - и то за дълъг период от време. Хора от различни възрасти ежедневно минават през мрежата от училища в града си и вие, учителите, общувате с всички тях.

Въпросното момиче е възпитаничка на дадено училище, някъде из страната. Моля всички вас да ми помогнете да разбера кое точно. Именно затова се обръщам към вас, г-н, или съответно, г-жо директор; Това е отворено писмо, имащо за цел да обходи всяко учебно заведение в България. Изключвам началните и основните училища, както и тези, чиито състав е изцяло или почти изцяло мъжки. Така кръгът се стеснява само до средното образование, което тя при всички положения е завършила неотдавна. По мои преценки е някой от наборите 89-90-91.

В досегашните ми опити липсваше един съществен елемент - не разполагах с никаква визуална информация. Затова тук съм се постарал да ви представя максимално точен фото-портрет на момичето, който направих чрез компютърна програма;

Невъзможно е да се направи абсолютно точен портрет, при все това, че съм добър физиономист и се занимавам с рисуване. Все пак, мисля че е достатъчно адекватен, за да накара всеки, който я познава, да възкликне: „Тя е!".
Ако всичко изложено дотук ви говори нещо, свържете се с мен - дори и да не сте сигурни дали става въпрос за същото момиче. Повтарям всички съществени детайли; Видях я на 5-ти август, 2008 година в Рибарица. Особено дълга руса коса, сини очи, видима възраст тогава - между 16 и 20 години. Придружаваха я още едно момиче на нейната възраст и две по-възрастни жени, едната от които мисля, че беше нейната майка. На тях не мога да дам адекватно описание. Срещнахме се в механа „Стара Рибарица", около 7 часа вечерта. Била е абитуриентка в не много далечно минало.
Всяка една информация би била от полза за мен. Покажете това писмо и на вашите колеги. Може би някой от тях ще се досети, че преди известно време тази девойка е присъствала в часовете по химия, математика, философия... А може би познавате лично нея или неин близък. В такъв случай, може да връчите моето писмо директно на тях. Сигурен съм, че тя ще си спомни за мен.
Започнах от по-големите градове. Населението е концентрирано предимно в тях, а и голяма част от хората в по-малките завършват гимназия в най-близкия окръжен град. До момента съм минал всеки областен град, но резултат няма. Затова продължавам нататък - до последното населено място в страната. Ако всеки ми подаде ръка - ще успея. Това е начинът образно казано да „филтрирам" няколко-милионната нация.
Разбира се, има и други варианти. Възможно е тя и семейството й да живеят от години в чужбина и просто да сме се засекли в момент, когато са посетили временно България. Предпочитам обаче да не мисля за това сега. А и като цяло е по-малко вероятно.
Вече разполагате с моята електронна поща, но ето и допълнителните ми координати;
facebook - Камен Банков (в мрежата на facebook има още един потребител с това име и фамилия, но са изписани на латиница; профилът ми е отворен за разглеждане от всеки един абонат, затова няма да имате проблем да ме откриете)

skype - fistofthenorthstar1 (Всичко е с малки букви, без интервали. Моля, внимавайте при изписването.)

Ако желаете да разговаряте лично с мен, ще ви пратя и мобилния си телефон.
В случай, че описанието ми не ви говори нищо, ще ви помоля все пак да ме уведомите, за да мога да отметна вашето училище от списъка.
Надявам се да разберете защо правя всичко това. Напълно наясно съм, че може да няма място за мен в живота й. Но искам, ако не друго, то поне цялата тази история да завърши по някакъв начин. Искам тя да знае всичко, което съм направил. Ако просто поговоря с нея - за мен ще означава много.
Извинявам се за безпокойството и благодаря за отделеното време.
***
П.С./ Може би не е съвсем редно да ви занимавам с моите проблеми на фона на обществените сътресения в страната. Бих изчакал колкото трябва, ако времето не ме притискаше. Надявам се всичко да приключи по възможно най-благоприятния за всеки от нас начин.

С уважение: К. Банков

Последно променена в Вторник, 09 Февруари 2016 08:33
Оценете
(5 гласа)
Прочетена 7578 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

1 коментар

  • Връзка на коментара Камен Неделя, 08 Септември 2013 00:25 публикуван от Камен

    Реших да напиша комбинацията "дълга руса коса Рибарица" в гугъл и с изненада видях моето писмо. Явно вече започвам да ставам медийна звезда :D ... Благодаря, че сте го публикували. Това за мен е помощ в начинанието. За съжаление трябва да отбележа, че въпросният план с писмата се провали. Близо 1000 средни училища, 1201 изпратени писма (някои имаха повече от един и-мейл адрес), но положителен отговор няма. Мога само да гадая каква точно е причината. Нещата не спират дотук така или иначе. Продължавам търсенето с директни или косвени методи. През есента може и да участвам в предаването "Предай нататък" на Наталия Симеонова. Кой знае, може пък тя и екипът ѝ да успеят да ми помогнат... Между другото, видях че началната дата на тази статия е 2-ри април. Писмото в този си вид обаче бе изпратено през юни (ориентирам се по абзаца, където пояснявам че съм приключил с всички областни градове в страната - промених го, за да звучи актуално). В такъв случай, вероятно сте го получили първоначално от някой областен град, а после сте го редактирали, след като някой от по-малките градове ви е информирал, че писмото е стигнало до него? С други думи, следели сте развитието на историята през тези месеци? Питам от любопитство просто. Ако желаете, може да ми отговорите и лично, имате координатите в писмото. Благодаря отново.

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...