Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 7:26

Визовият режим за руски туристи остава

Визовият режим за руски туристи остава Снимка: © БГНЕС

Визовия режим за краткосрочно пребиваване (до 90 дни) в България за гражданите на Руската федерация няма да бъде премахнат. Такова решение гласуваха депутатите от комисията по икономическа политика

и туризъм, предаде Агенция БГНЕС.

На свое заседание комисията разгледа и отхвърли предложение на "Атака" за отпадане на визовия режим за руски туристи с оглед очаквания спад през летния сезон. Проекторешението е внесено още през март и е разпределено в две комисии - по икономическа политика и туризъм и по външна политика, като и двете го отхвърлят.

Срещу отпадането на визовия режим има становища на Министерство на външните работи и на Министерство на вътрешните работи. Според МВнР наличието на визов режим по отношение краткосрочното пребиваване на гражданите на Руската федерация е предвидени в европейски регламент от 15 март 2001 година за определяне на третите страни, чиито граждани трябва да притежават виза, когато преминават външните граници на държавите-членки.

Предложеният проект на решение не е съобразен с Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз, с обвързващите разпоредби на правото на Европейския съюз, както и с разпоредбата на чл. 5, ал. 4 от Конституцията на Република България. Приемането на проекта на решение би довело до нарушаването на общностното законодателство, твърдят експертите на външно министерство.

Поради тази причина без никакви дебати проекторешението на Волен Сидеров бе отхвърлено от депутатите, като за него гласува само представителят на "Атака", а всички останали се въздържаха. От МВнР пък уточниха, че положението днес е съвсем различно със ситуацията, която е съществувала при внасянето на предложението през март.

Има намаление на броя на руските граждани, които предават заявление за пътуване в България, но това намаление в никакъв случай не е такова, за което се говореше през март - то е значително по-малко, а визовият режим е най-малкото препятствие. Той не се отразява на пътуванията, като намаляването на руските туристи се дължи на други причини, които са извън МВнР, посочиха на заседанието експертите на външно министерство.

Председателят на комисията Петър Кънев пък призова МВнР да предостави на комисията актуални данни за броя на руските туристи и заявленията за почивка у нас към 2015 година и сравнение спрямо същия период за миналата година, което от външно министерство обещаха да изпълнят.

На днешното си заседание комисията по икономическа политика и туризъм прие окончателно на второ четене и промени в Закона за защита на потребителите. Те целят да се въведат в българското законодателство изискванията на Директива 2013/11/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 21 май 2013 г. за алтернативно решаване на потребителски спорове. Законопроектът регламентира извънсъдебното решаване на потребителски спорове, като предвижда, че всички спорове между потребители и търговци по повод продажба на стоки или предоставяне на услуги ще могат да бъдат отнесени до орган за алтернативно решаване на спорове (орган за АРС). Всеки орган за АРС трябва да разглежда спорове както на национално ниво, така и трансгранични спорове.

В съответствие с изискванията на Регламента на европейско ниво ще се изгради платформа за онлайн решаване на спорове ("платформа за ОРС"). Тази платформа за ОРС ще предлага единен портал за достъп на потребители и търговци, които искат да решат спора си по извънсъдебен път, възникнал от договори за онлайн продажба на стоки или услуги. Достъпът до платформата ще е възможен на всички официални езици на ЕС и нейното използване ще е безплатно.

Последно променена в Четвъртък, 25 Юни 2015 10:15
Оценете
(0 гласа)
Прочетена 575 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...