Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 9:35

Бойко Борисов подкрепи производството на медикамент против коронавируса

Бойко Борисов подкрепи производството на медикамент против коронавируса Снимка: © БТА

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с националния консултант по инвазивна кардиология проф.Иво Петров,

със здравния министър Кирил Ананиев и с членове на Националния оперативен щаб, съобщиха от пресслужбата на кабинета. По време на срещата проф. Петров е докладвал на премиера за положителния ефект на антималарийното лекарство "Хлороквин" при лечението на болни от COVID-19. Проф.Петров е цитирал изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство "Хлороквин" оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за обръщане на процеса при инфекция с коронавирус.

В следствие на изнесените данни, премиерът е разпоредил на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани. Министърът на здравеопазването незабавно е издал заповед за забрана на износа на лекарства на хининова основа (https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/
zabranyava-se-iznost-na-lekarstva-na-hininova-osno/).

Министър-председателят Бойко Борисов е подчертал, че държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на необходимите медикаменти на хининова основа. Освен това премиерът поддържа непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента "Хлороквин".

Министърът на икономиката Емил Караниколов е докладвал, че днес в министерството ще има среща с български производители и представители на БАН, на която ще бъдат представени образци на защитни шлемове и филтрите за маски, които могат да произвеждат. Премиерът Борисов е изразил задоволство от готовността на българските учени и производители сами да произвеждаме защитни облекла и материали.

Последно променена в Петък, 20 Март 2020 12:20
Оценете
(0 гласа)
Прочетена 1341 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...