Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 9:56

Румен Радев: Институциите да не всяват паника за коронавируса

Румен Радев Румен Радев

В България се води операция по ограничение на разпространението на коронавируса. МС ръководи операцията

със специални структури. Никога преди това не сме виждали такава мащабна операция – нека се отнасяме с разбиране към усилията, които се прилагат. С тези думи президентът Румен Радев откри срещата, на която се обсъжда изпълнението на мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 в България.

В срещата участват министър-председателят Бойко Борисов, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, директорът на Главна дирекция „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

„Определено в България има ефект от тези усилия – България задържа кривата на разпространението доста ниска.

Важно за мен не е терминът „извънредно положение", важни са мерките, които трябва да бъдат пропорционални на заплахата, трябва да са ефективни, и добре осигурени", съобщи президентът.

„Благодаря на всички българи, които се вслушаха в мерките – спазват се и социална изолация, и социална дистанция. Съзнанието у хората е налице.

Относно осигуряването – не сме били подготвени за криза от такъв мащаб, както и много други страни. Почти навсякъде е така.

В момента въпросът стои по друг начин: В София лекарите нямат маски, нямат предпазни средства, да не говорим за другите градове в страната.

Затова питам – можем ли да кажем на българите на първа линия в борбата с коронавируса, кога очакваме такива маски? Говорим за личните лекари, продавачите в магазините, транспортните работници, органите на реда, и хората в предприятията, където не може и не трябва да спира производственият процес. А и всеки гражданин трябва да може да отиде в аптеката и да си купи такива маски. Затова искам да помоля да дадем информацията на хората кога всичко това ще се случи.

Аз също съм в диалог с други държавни глави и търсим заедно медицински облекла, но там търсенето е голямо", допълни Радев.

Лекарите не трябва да бъдат разколебавани да работят, но ако откажат да лекуват, трябва да понесат своето наказание, смята президентът.

„Искам да призова всички отговорни институции да не се насажда страх и паника – нека да покажем, че институциите са дисциплинирани, мерят си приказките, не надскачат закона и изпълняват всичко това, прието от Оперативния щаб и МС. Не е тайна, в страната се вихри спекула с най-необходимото – лични предпазни средства и дезинфектанти. И понеже институциите не виждат, искам да призова гражданите да подават сигнали, когато видят спекула. Грозно е да се спекулира със здравето на другите хора.

Още един аспект – паралелно със здравната криза се развива икономическа и социална, а ако не действаме сега, тя ще стане и хуманитарна за хиляди българи. Този проблем не трябва да се загърбва – навсякъде държавите предприемат мерки. Въпреки че нашите възможности са скромни.

Не трябва да допускаме един ден гладът да победи страха, защото тогава действията стават действително непредсказуеми. Затова нека законите да бъдат адекватни не само за кризата, но и за следващите няколко месеца", призова президентът.

Последно променена в Сряда, 18 Март 2020 17:51
Оценете
(0 гласа)
Прочетена 297 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...