Регистриране на потребител

или Отказ
Часът е: 12:31

Вълчев: Будител е духовна категория, да отдадем заслуженото на учителите

Красимир Вълчев Красимир Вълчев

Днес е един от най-съкровените български празници, празник който докосва сърцето на всеки българин. Избрали сме датата първи ноември, за да си спомняме будителите

и да отправяме всяка година ясно послание към бъдещите поколения – да обичат родината си, корените си, героите си. С тези думи започва приветствието си по повод Деня на народните будители министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

"Будител е символ, духовна категория, не просто дума – зад нея стоят незабравими българи. Това са всички, които успяват да пробудят със своя труд, идеи или пример стремежа към знание, към духовност и развитие", казва просветният министър.

В приветствието си той отбеляза, чва днес е и ден, в който трябва да отдадем заслуженото на учителите – като най-достойни техни последователи – да им покажем благодарността и уважението си. "Уважението към учителите и утвърждаването на образованието като приоритет и висша ценност, трябва да е мисия на цялото общество. Затова сме длъжни да положим всички усилия, за да образоваме всяко българско дете. Да инвестираме в подобряване на качеството на преподаване и материалната база, в модернизирането на системата. Днес повече от всичко очакваме преподавателите в клас да са креативни, да вдъхновяват и подготвят хора, които ще бъдат създатели. На тях сме поверили най-ценния си ресурс – децата, и очакваме да провокират въображението им и любопитството им към света. Те трябва да ги подготвят за предизвикателствата на технологичния век.

Не трябва да забравяме, че в основата на образованието стои семейството. Затова като родители също трябва да сме отговорни за изграждането на позитивна връзка и взаимното уважение и доверие между децата, родителите и учителите", заявява Красимир Вълчев.

Просветният министър казва още, че светът днес е динамичен и модерен, образованието и науката ни дават нови хоризонти. Правят ни свободни да избираме пътя си.

В заключение Вълчев пожелава на всички дейци на образованието, науката, просветата и културата, учители, ученици и студенти и родители здраве, будност и любознателност.

Последно променена в Събота, 02 Ноември 2019 12:42
Оценете
(1 глас)
Прочетена 240 пъти
Ludogorie info

www.ludogorie.info

Оставете коментар

Пояснителен текст относно коментарите...